Historiske sledespor på Røros
Norges første trailersjåfører.
De blåser liv i forløperen til dagens trailersjåfør. Lasskjørerne og "forbønderan" var 1800-tallets lang- transportarbeidere. Dagens hestekarer på Røros følgergamle ferdeisleder, setter truger på hestene og synger de gamle lasskjørervisene. De var 1800-tallets trailersjåfører. Lasskjørere, forkarer og forbønder ble de kalt. Underveis tok de inn på ferdagårder og skysstasjoner, datidens moteller. Garasjehus fantes også. Selv i vesle Tufsingdalen var det stallplass, ferdastall til 45 hester. For ikke å snakke om parkeringskapasiteten på Røros, når opptil 1500 gamp ankom under februar-martnan. Bare på en av gårdene i Røros, Øvre Stensgården med stallplass til 23 hester, hadde de i løpet av vinteren 300 hestelass med møkk. Det var i de gode, gamle dager, da hestekrefter virkelig betydde hestekrefter, og betalingen for overnatting var hestemøkka som ble liggende igjen. Det var verdifullt både som gjødsel og for.
Til Mongolia for å bli rik på hest
Hestehandel er teater. Prinsippene er de samme i Mongolia som i Tydal. Det ble tidlig ganske klart. De første hestene vi får se er overhodet ikke til salgs. Underlig da at de har tatt seg bryet med å komme med dem. Men dette er familiens aller beste hester. Underforstått, hvis de likevel skal selges, blir det iallfall grådig dyrt. Men Bjørn Kjersem (40) fra Romsdal og Oddmund Dyrhaug (70) fra Tydal er ikke nybegynnere. -Hvor gammel er hesten, spør Oddmund om ei merr, som altså ikke er til salgs, og iallfall ikke for småpenger. Men som likevel blir vist fram. -Seks år, får vi vite. Oddmund åpner gapet på hesten, og studerer gebisset som en tannlege før rotfylling. - Denne hesten er åtte år gammel, sier han rolig og ser på selgeren.
Kaffetur 94
Folk så en mørk mann i slutten av 30 årene. De fikk et vakt inntrykk av styrke, og kanskje kulde, Så man nærmere på ansiktet hans, ville det fortelle om en mann som hadde vært i hardt vær. Han var fryktet av menn - elsket av kvinner. Beskrivelsen stammer fra Morgan Kane nr. 46, men kunne like gjerne ha vært hentet fra Stein P.Aasheims selvbilde. Han hoppet av hesten foran samvirkelaget i Dalsbygda. Foten som svingte over de slitte sadeltaskene vitnet om viljestyrke og besluttsomhet. Skjegget avslørte mange harde dager på hesteryggen. Han landet med en myk bevegelse og fester tømmene til sykkelstativet. Inngangen til samvirkelaget minnet til forveksling om svingdøra til saloonen i Santa Fe.